22T32 Dodawanie komputera do katalogu Azure Active Directory [podczas pierwszego uruchomienia]

Windows 11 Azure Active Directory Join device during a first run

Więcej miejsc do posłuchania:

Spotify

0:00 Wprowadzenie

1:43 Konfiguracja Komputera

4:58 Podsumowanie

Transkrypcja

Cześć. Chcesz dowiedzieć się jak dodać komputer z systemem Windows 11 do katalogu w usłudze Azure Active Directory? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. W tym odcinku pokażę, jak to zrobić podczas pierwszego uruchomienia urządzenia. Zapraszam.

Ten komputer np nazwiemy NAP-Radek. W poprzednich odcinkach był konfigurowany Azure Active Directory. Spróbujmy skonfigurować ten komputer, tą maszynę wirtualną, bezprośrednio do działania z usługą Azure Active Directory. Naciskamy skonfiguruj na potrzeby służbowe, a następnie Dalej. W usłudze Azure Active Directory miałem dodane konto radek@netadminpro.pl. Jako, że ja jestem administratorem tej usługi, to odrazu sobie w usłudze Microsoft Entra zresetuję hasło albo ustawię… W sumie niepotrzebnie tutaj dodawałem sobie wcześniej nazwę użytkownika do konta. Utworzę dodatkowe konto albo zaloguję się na użytkownika demo. Zobaczmy, czy nie będzie problemu z wklejeniem. W sumie to okienko przesunę na drugi monitor i wpiszę hasło ręcznie. Zobaczymy czy uda się zalogować takim kontem do systemu. Udało się. Urządzenie prawdopodobnie powinno też pojawić się w zakładce Devices –> Overview. Jest to urządzenie niezarządzane.

Jestem już zalogowany jako Użytkownik demo. W tym przypadku możemy tylko numer PIN skonfigurować. Oczywiście jeżeli była konfigurowana weryfikacja dwuetapowa należy najpierw uruchomić aplikację Microsoft Authenticator i zatwierdzić to logowanie. Spróbujemy ponownie. Może to być związane z zegarem. Także pominę ten etap teraz.

Jeśli komputer już był wcześniej skonfigurowany i chciałbyś dodać go do katalogu usługi Azure Active Directory, to zapraszam do obejrzenia następnego odcinka, w którym pokażę, jak dodać komputer z systemem Windows 11 do katalogu usługi Azure Active Directory ale z poziomu profilu użytkownika na komputerze, który był już wcześniej skonfigurowany bez domeny. Do następnego razu.